Hvad skal jeg gøre med sedlerne?

Der er forskel på, hvordan du kan bruge de ældre sedler og den nuværende 1000-kroneseddel i fx butikker og kontantautomater. Her kan du læse mere om, hvad du skal gøre, hvis du har nogle af de pengesedler, der bliver ugyldige.


De ældre sedler og den nuværende 1000-kroneseddel bliver ugyldige efter 31. maj 2025. Du har forskellige muligheder for at indløse eller bruge sedlerne til og med 31. maj 2025:

  • Du kan betale med dine sedler som normalt i butikker.
  • Du kan sætte sedlerne ind på din bankkonto. Nuværende 1000-kronesedler (2009-serien) og sedler fra 1997-serien kan indsættes via kontantautomater med indskudsfunktion (beløbsgrænser kan variere).
    • Har du sedler fra endnu ældre seddelserier, kan du se på din banks hjemmeside eller kontakte banken for at høre, hvordan den tilbyder at tage imod sedlerne.
    • På grund af hvidvaskregler kan du opleve, at banken spørger til, hvor sedlerne kommer fra.
  • Du kan også beholde sedlerne som samleobjekt.

Nationalbankens indleveringssteder

Nationalbanken åbner den 2. december 2024 tre indleveringsteder i henholdsvis Aarhus, Odense og København. Her kan du indløse de pengesedler, der bliver ugyldige, til og med 31. maj 2026. Det vil sige, op til et år efter at sedlerne bliver ugyldige som betalingsmiddel.

Som borger har man dog frem til 31. maj 2025 flere muligheder for at indløse sedlerne. Man kan benytte kontantautomater med indskudsfunktion, gå til egen bank eller bruge kontanter som normalt i detailhandlen.

Indløsning af kontanter via Nationalbankens indleveringssteder er omfattet af gældende hvidvaskregler, og der vil derfor være lignende dokumentationskrav som hos bankerne.

Indløsning af kontanter kræver fysisk fremmøde, udfyldelse af skriftlig erklæring samt fremvisning af billedlegitimation. Det vil ikke være muligt at sende kontanter til Nationalbanken.

Indleveringsstederne vil også betjene udenlandske borgere og juridiske personer. Disse henvendelser vil også være underlagt gældende hvidvaskkrav.

Indlevering i Grønland og på Færøerne

I Grønland og Færøerne vil der også blive etableret en mulighed for, at grønlandske og færøske borgere kan indløse pengesedlerne i perioden fra 1. juni 2025 og frem til 31. maj 2026. Det vil sige, op til et år efter at sedlerne bliver ugyldige som betalingsmiddel.

Yderligere information om denne mulighed vil blive offentliggjort her på siden.

Mere information følger

Du vil her på siden kunne læse mere information om placering, åbningstider samt vilkår i god tid, inden indleveringsstederne åbner den 2. december 2024.

Informationsbrev

Informationsbrev fra Danmarks Nationalbank udsendes i september. Du kan læse brevet her.

1000-kronesedler med broer og oldtidsfund (2009-serien)

Sedlen tilhører den nyeste seddelserie og er gyldig som betalingsmiddel indtil 31. maj 2025. Til og med denne dato kan du derfor bruge 1000-kronesedler i butikker, eller du kan indsætte dem på din konto via kontantautomater og i egen bank – på samme måde som du hidtil har kunnet.

I butikker:

Du kan som udgangspunkt bruge dine 1000-kronesedler i butikkerne. Vær opmærksom på, at butikker og andre erhvervsdrivende:

  • Ikke må modtage kontante betalinger på 15.000 kr. eller derover for varer eller tjenesteydelser (pga. hvidvaskreglerne). Det gælder, uanset om du betaler beløbet i kontanter på én gang eller i rater.
  • Har mulighed for – men ikke pligt til – at afvise at modtage din 1.000-kroneseddel, hvis du skal have mere end 750 kr. tilbage i byttepenge.

I kontantautomater:

I mange kontantautomater kan du ikke bare hæve, men også indsætte penge. Du kan derfor indsætte dine 1000-kronesedler på din konto via din banks kontantautomater. Vær opmærksom på, at der er grænser for, hvor stort et beløb de enkelte automater kan tage imod.

I banker:

Du kan indsætte dine 1000-kronesedler på din konto i din egen bank. Der vil være forskel på, hvordan de enkelte banker i praksis tilbyder deres kunder at indsætte kontanter på deres konto. Se på din egen banks hjemmeside, hvordan din bank tilbyder at håndtere kontanter.

Vær opmærksom på, at din bank har pligt til at spørge ind til pengene, hvis der opstår mistanke om hvidvask. Læs mere om, hvad du kan forvente i banken.

Sedler fra serien med portrætter og kirkekunst (1997-serien)

Sedler med portrætter og kirkekunst (1997-serien) er i princippet stadig gyldige som betalingsmiddel indtil 31. maj 2025. Men i praksis kan sedlerne i nogle tilfælde være svære at bruge som betalingsmiddel, da ikke alle er klar over, at de stadig er gyldige. Det kan derfor være en god idé at indsætte sedlerne på din bankkonto.

I butikker:

De fleste butikkers seddelscannere kan genkende sedler med portrætter og kirkekunst (1997-serien). Men du kan opleve, at butikspersonalet kan have svært ved at genkende pengesedlerne eller ikke er klar over, at de stadig er gyldige.

Vær opmærksom på, at butikker og andre erhvervsdrivende ikke må modtage kontante betalinger på 15.000 kr. eller derover for varer eller tjenesteydelser (pga. hvidvaskreglerne). Det gælder, uanset om du betaler beløbet i kontanter på én gang eller i rater.

I kontantautomater:

I mange kontantautomater kan du ikke bare hæve, men også indsætte penge. De fleste automater er indstillet til at genkende sedler med portrætter og kirkekunst (1997-serien). Vær opmærksom på, at der er grænser for, hvor stort et beløb de enkelte automater kan tage imod.

I banker:

Du kan indsætte dine sedler med portrætter og kirkekunst (1997-serien) på din konto i din egen bank. Der vil være forskel på, hvordan de enkelte banker i praksis tilbyder deres kunder at indsætte kontanter på deres konto. Se på din egen banks hjemmeside, hvordan din bank tilbyder at håndtere kontanter.

Vær opmærksom på, at din bank har pligt til at spørge ind til pengene, hvis der opstår mistanke om hvidvask. Læs mere om, hvad du kan forvente i banken.

Sedler med portrætter og landskaber, portrætter og dyr samt ombytningsserien (serier fra 1944-1972)

Sedler fra ombytningsserien (1944-serien), sedler med hhv. portrætter og landskaber (1952-serien) og portrætter og dyr (1972-serien) er i princippet stadig gyldige som betalingsmiddel. Men i praksis er sedlerne svære at bruge som betalingsmiddel, da ikke alle er klar over, at de stadig er gyldige. Det kan derfor være en god idé at indsætte sedlerne på din bankkonto.

Vær opmærksom på, at ældre sedler kan være flere penge værd i samlerkredse end den nominelle værdi, der står på sedlerne. Du er naturligvis velkommen til at beholde sedlerne som samleobjekt. Du skal blot være opmærksom på, at de bliver ugyldige som betalingsmiddel efter 31. maj 2025.

I butikker:

Mange butikkers seddelscannere er ikke i stand til at genkende sedler, der er udstedt før 1997.

I kontantautomater:

I mange kontantautomater kan du indsætte penge, men de færreste automater kan genkende sedler, der er udstedt før 1997.

I banker:

Du kan indsætte dine sedler fra før 1997 på din konto i din egen bank. Der vil være forskel på, hvordan de enkelte banker i praksis tilbyder deres kunder at indsætte kontanter på deres konto. Se på din egen banks hjemmeside, hvordan din bank tilbyder at håndtere kontanter.

Vær opmærksom på, at din bank har pligt til at spørge ind til pengene, hvis der opstår mistanke om hvidvask. Læs mere om, hvad du kan forvente i banken.

Sedler udstedt før 1944

Sedler udstedt før 1944 blev ugyldige i forbindelse med seddelombytningen i 1945 og har derfor ikke været gyldige som betalingsmiddel siden da. Sedlerne har i dag udelukkende samlerværdi og kan ikke benyttes som betalingsmiddel i hverken butikker eller i banker.

Grønland og Færøerne

I Grønland anvendes samme seddelserier som i Danmark. Når ældre danske pengesedler og den nuværende 1000-kroneseddel bliver ugyldige efter 31. maj 2025, bliver disse pengesedler således også ugyldige i Grønland.

Færøerne har deres egne pengesedler, som har samme værdi og format som de danske pengesedler. I lighed med Danmark er ældre færøske seddelserier også gyldigt betalingsmiddel på Færøerne. De færøske sedler er dog ikke gyldige som betalingsmiddel i Danmark, men kan ombyttes til danske sedler.

Indkaldelsen af danske pengesedler gør ikke de færøske seddelserier ugyldige.