Spørgsmål om frister og muligheder

Her finder du svar på en række spørgsmål om fristerne og mulighederne for at anvende de sedler, der bliver ugyldige.


Hvornår er sidste chance for at bruge eller indsætte sedlerne på min konto?

Til og med 31. maj 2025 kan du bruge sedlerne som normalt i butikker, eller du kan indsætte dem på din konto via egen bank. Der vil derefter være et år, fra 1. juni 2025 til 31. maj 2026, hvor du kan indløse ældre sedler og 1000-kronesedler via Nationalbankens indleveringssteder.

Nationalbanken har åbnet tre indleveringsteder i Aarhus, Odense og København. Her kan du indløse de pengesedler, der bliver ugyldige, til og med 31. maj 2026 – dvs. op til et år efter at sedlerne bliver ugyldige som betalingsmiddel i butikker og banker.

Se mere om muligheden under næste spørgsmål: Hvad sker der, hvis jeg ikke når at bruge eller indsætte sedlerne på min konto inden 31. maj 2025?

Hvad sker der, hvis jeg ikke når at bruge eller indsætte sedlerne på min konto inden 31. maj 2025?

Efter den 31. maj 2025 er sedlerne ugyldige som betalingsmiddel og kan hverken bruges i butikker eller indsættes på din konto.

For borgere og virksomheder, der ikke har haft mulighed for at indsætte kontanterne i deres bank, veksle dem i vekselkontorer eller anvende dem i detailhandlen inden fristens udløb den 31. maj 2025, vil der i perioden 1. juni 2025 til 31. maj 2026 være mulighed for at indlevere sedlerne på Nationalbankens tre indleveringssteder i Aarhus, Odense og København.

Læs mere om de tre indleveringssteder.

Kan jeg betale med alle ældre sedler indtil den 31. maj 2025?

Ældre sedler er i udgangspunktet lovligt betalingsmiddel indtil 31. maj 2025. Du kan dog opleve, at nogle butikker, erhvervsdrivende og privatpersoner ikke kan genkende de ældre sedler og derfor af praktiske årsager ikke vil tage imod sedlen. De sikrede kasseapparater og lukkede kassesystemer kan heller ikke modtage mange af de ældre pengesedler. Hvis du ikke kan bruge dine ældre sedler i detailhandlen, kan du kontakte din egen bank med henblik på at indsætte dem på din konto.

Jeg har ikke nogen bank, kan jeg sende pengesedler til Nationalbanken?

Nej, det er ikke muligt at sende pengesedler til Nationalbanken.

Nationalbanken har åbnet tre indleveringsteder i henholdsvis Aarhus, Odense og København. Her kan du indløse de pengesedler, der bliver ugyldige, til og med 31. maj 2026. Det vil sige, op til et år efter at sedlerne bliver ugyldige som betalingsmiddel.

Indløsning af sedler på Nationalbankens tre indleveringssteder kræver fysisk fremmøde, udfyldelse af skriftlig erklæring og fremvisning af billedlegitimation. Andre kan ikke indløse sedlerne for dig.

Må jeg beholde nogle af de ældre sedler, hvis jeg gerne vil?

Du er velkommen til at beholde de ældre sedler og 1000-kronesedler som samleobjekt. Du skal dog være opmærksom på, at sedlerne er ugyldige efter den 31. maj 2025.

Hvad betyder det at beholde som samleobjekt?

Der findes mange, som samler på pengesedler. Ældre pengesedler kan derfor for nogle være interessante at beholde i en samling. Ældre sedler kan også blandt samlere i visse tilfælde have en anden værdi end den nominelle værdi.

Hvordan ved man, om en gammel seddel er mange penge værd?

Der kan være mange ting, der spiller ind – fx sedlens alder, udbredelse og tilstand. Hvis du er interesseret i at få en konkret vurdering, vil det være en god idé at kontakte en ekspert på området, fx en mønthandler. Nationalbanken giver ikke vurderinger af en eventuel samleværdi.

Er det som samler muligt at købe nogle af de ældre sedler, som kommer ind?

Nej, det er ikke muligt.

Er det muligt at omveksle gamle danske sedler og mønter i Nationalbanken?

Omveksling af ældre, beskadigede og indkaldte sedler og mønter foregår via eget pengeinstitut. Se på din banks hjemmeside, hvordan den tilbyder at håndtere kontanter.

Nationalbanken has opened tre indleveringssteder i Aarhus, Odense og København. Her kan borgere og virksomheder til og med 31. maj 2026 indløse de pengesedler, der bliver ugyldige – dvs. op til et år efter at sedlerne bliver ugyldige som betalingsmiddel i butikker og banker.

Læs mere om de tre indleveringssteder.

Bemærk: Det er ikke muligt at omveksle sedler og mønter på Nationalbankens adresse på Langelinie Allé.

Kan jeg veksle mine ældre sedler til en anden valuta?

Der vil være forskel på, hvordan de enkelte banker i praksis tilbyder deres kunder at veksle til anden valuta. Se på din egen banks hjemmeside, hvordan din bank tilbyder at tage imod dine sedler. Typisk skal du sætte pengene ind på din bankkonto, hvorefter du kan bestille anden valuta som normalt. Alternativt kan du indlevere og ombytte til anden valuta i et vekselbureau.

Hvordan kan jeg få vekslet mine 1000-kronesedler om til mindre sedler, fx 500-kronesedler?

Der vil være forskel på, hvordan de enkelte banker i praksis tilbyder deres kunder at veksle kontanter. Se på din egen banks hjemmeside, hvordan din bank tilbyder at tage imod dine sedler. Typisk skal du sætte 1000-kronesedlerne ind på din bankkonto, fx via en kontantautomat med indskudsfunktion. Herefter kan du hæve beløbet igen i mindre sedler.

Kan jeg få vekslet mine kontanter til mindre sedler i Nationalbankens indleveringssteder?

Som privatperson kan du indløse op til 5.000 kr. til nye kontanter. Du kan også vælge at få pengene indsat på din bankkonto. Beløb, der er større end 5.000 kr., overføres til din bankkonto. Herefter kan du hæve beløbet igen i mindre sedler i din egen bank eller i kontantautomater.

Indleverer du pengene på vegne af en virksomhed, bliver pengene altid overført til virksomhedens bankkonto.

Kan jeg veksle mine pengesedler anonymt?

Kontanter er et anonymt betalingsmiddel, men ved kontakt til din bank vil du ikke være anonym, da de skal følge hvidvaskreglerne.

Nationalbankens tre indleveringssteder følger også hvidvaskreglerne. Hvis du ønsker at indløse kontanter, vil der derfor være dokumentationskrav, der ligner bankernes.

Indløsning af kontanter kræver fysisk fremmøde, udfyldelse af skriftlig erklæring og fremvisning af billedlegitimation. Det vil ikke være muligt at sende kontanter til Nationalbanken, og andre kan ikke indløse sedlerne for dig.

Må min bank opkræve gebyr for omveksling af sedler?

Det er ikke ulovligt for banker at opkræve gebyrer for forskellige ydelser. Gebyrer for kontanttjenester, herunder håndtering af indkaldte sedler, kan variere fra bank til bank.