Hvor er det muligt at omveksle gamle danske sedler og mønter?
Danske sedler og mønter skal som udgangspunkt omveksles i eget pengeinstitut.
Er det muligt at omveksle gamle danske sedler og mønter i Nationalbanken?
Omveksling af ældre, beskadigede og hjemkaldte sedler og mønter foregår via eget pengeinstitut. Se på dit pengeinstituts hjemmeside, hvordan der tilbydes at tage imod kontanterne.
Nationalbanken vil som led i hjemkaldelsen af ældre sedler og 1000-kronesedlen etablere mindst to indleveringssteder, hvor borgere og virksomheder, der ikke har haft mulighed for at indsætte kontanterne i deres bank, veksle dem i vekselkontorer eller anvende dem i detailhandlen inden fristens udløb den 31. maj 2025, kan få omvekslet deres sedler. Det kan være fx være borgere, der ikke har en bankkonto i Danmark, eller udenlandske borgere.
Indleveringsstederne vil modtage de hjemkaldte sedler indtil 31. maj 2026. Nationalbankens indleveringssteder forventes at åbne inden udgangen af 2024.
Nationalbanken vil i løbet af 2024 kommunikere om beliggenhed, åbningstider samt regler og betingelser for brug af Nationalbankens indleveringssteder.
Har du øvrige spørgsmål vedrørende kontanter, kan du læse mere på nationalbanken.dk/fremtidenskontanter eller kontakte Nationalbanken på tlf. 3363 6363.
Veksler Nationalbanken udenlandsk valuta?
Nej, Nationalbanken veksler kun danske sedler og mønter.
Hvorfor kan jeg ikke veksle mine danske kontanter i udlandet?
Danske kontanter er gyldigt betalingsmiddel i Danmark, og i Danmark vil du derfor kunne benytte eller veksle kontanterne. Danske kontanter kan ikke veksles i de fleste lande, og det anbefales derfor, at man ikke medbringer danske kontanter til udlandet. Problemstillingen er ikke specifik for bestemte lande eller områder.