Hvornår blev Nationalbankens bygning opført?
Bygningen blev opført i årene 1965-78.
Hvem har tegnet Nationalbankens bygning?
Bygningen er tegnet af den danske arkitekt Arne Jacobsen og regnes for et af hans hovedværker. Bygningen blev fredet i 2009 af den daværende Kulturarvsstyrelse, nu Slots- og Kulturstyrelsen, som den hidtil yngste bygning i Danmark - se link til publikation om Nationalbankens bygning.
Hvorfor er bygningen fredet?
Kulturarvsstyrelsen besluttede i 2009 at frede Nationalbankens bygning efter indstilling fra Det Særlige Bygningssyn. Danmarks Nationalbank var på fredningstidspunktet den yngste fredede bygning i Danmark.
Bygningens arkitektoniske og kulturhistoriske værdier ligger til grund for fredningen, blandt andet bygningens arkitektoniske fremtoning i bybilledet, dens planløsning og materialer, haveanlæg og de meget gennemarbejdede og gennemførte detaljer.
Hvorfor skal bygningen restaureres og renoveres?
Nationalbanken ejer bygningen i Havnegade 5. Bygningen er nedslidt og bygget med miljøskadelige stoffer som PCB og asbest. Som ejer og arbejdsgiver er vi forpligtiget til at renovere den, så den igen kan bruges som arbejdsplads. Samtidig er Nationalbanken i Havnegade unik dansk kulturarv, som blev fredet i 2009, og bygningen skal tilpasses moderne krav, som Arne Jacobsen ikke kunne forudse for 60 år siden, da han tegnede den.
Arbejdet er det hidtil største byggeprojekt i Nationalbanken siden bygningens tilblivelse fra 1965 til 1978. Mange af de oprindelige materialer og installationer har udstået deres levetid eller er gået i stykker. Det gælder for eksempel de tekniske installationer, mens marmorpladerne på bygningens facade er beskadiget med revner og brud som følge af blandt andet vind og vejr. Også brandsikkerheden skal forbedres.
Hvad skal der ske?
For udefrakommende vil det mest iøjefaldende være udskiftningen af marmor og glas på bygningens facade, men listen over opgaver i forbindelse med restaureringen og renoveringen er omfattende.
Indeklimaet skal optimeres, og installationer udskiftes, så bygningen bliver mere energivenlig. Der skal PCB-saneres, så de organiske materialer, der er inficeret med PCB fx de karakteristiske indbyggede skabe, paneler og døre af fransk pæretræ skal udskiftes. Der skal også etableres nyt netværk og it, og bygningen brandsikres med flere nødudgange, ny sprinkling og bedre røgudluftningsanlæg.
Klimaforandringerne sætter desuden sit aftryk på arbejdet. Bygningen skal sikres mod havvandsstigning og skybrud, da Nationalbanken ligger direkte ud til Københavns Havn og er bygget oven på inddæmmet havbund. Så jordbundsforholdene under banken har gjort det nødvendigt at fæstne Havnegade 5 med 170 jordankre i kalklagene dybt under banken, så bygningen ikke rykker sig som følge af havvandsstigningerne.
Hvorfor er bygningen fredet?
Al istandsættelse, restaurering og ombygning sker i tæt dialog med Slots- og Kulturstyrelsen, Center for Kulturarv, fordi bygningen Havnegade 5 er fredet.
Kulturarvsstyrelsen besluttede i 2009 at frede Nationalbankens bygning efter indstilling fra Det Særlige Bygningssyn. Bygningen blev fredet på grund af såvel arkitekturen som dens kulturhistoriske værdier, inklusive bygningens arkitektoniske fremtoning i bybilledet, dens planløsning og materialer, haveanlæg og de meget gennemarbejdede og gennemførte detaljer.
Danmarks Nationalbank var på fredningstidspunktet den yngste fredede bygning i Danmark.
Hvor lang tid tager projektet?
Projektet estimeres på nuværende tidspunkt at løbe frem til 2029. Perioden omfatter både større bygningsundersøgelser, projektering, udbudsperioder, rådgivning og selve udførelsen af byggearbejdet. I projektets indledende fase er der foretaget omfattende byggetekniske analyser for at afdække bygningens tilstand og fastlægge, hvordan bygningen kan restaureres i overensstemmelse med fredningen på en måde, så den også vil være fremtidssikret.
Totalrådgivergruppen EKJ – Rørbæk Møller har anbefalet en væsentlig ændring i miljøsaneringsstrategien, så man i stedet for en forseglingsstrategi vælger en bortskaffelsesstrategi, når det gælder det miljøskadelige stof PCB.
Ændringen betyder, at alt organisk materiale, der er blevet kontamineret med det miljøskadelige stof PCB, helt bortskaffes, da det ikke har været muligt at indkapsle stoffet.
Som følge af den nye miljøsaneringsstrategi samt en række forhold på og omkring byggepladsen, er der fortaget en tidsplansanalyse, der indikerer en forlængelse af renoveringen og restaureringen på cirka 15 måneder.
Det betyder, at Nationalbanken efter de seneste ændringer er indflytningsklar ultimo 2030.
Sammen med totalrådgivergruppen EKJ - Rørbæk Møller arbejder Nationalbanken løbende på at afdække risici ved restaureringen, bl.a. ved gennemførelse af mock-ups og pilotprojekter for at få mere konkret viden om, hvordan arbejdet byggeteknisk gennemføres bedst – herunder overslag over, hvad projektet kommer til koste, og hvor lang tid det tager at gennemføre.
Hvad kommer projektet til at koste?
Seneste anlægsoverslag fra bankens rådgivere fra 2024 lyder på 3,064 mia. kr. eksklusive moms, mod det tidligere overslag fra 2023 på 2,75 mia. kr. eksklusiv moms. Ændringen sker som følge af den nye miljøsaneringsstrategi og analyse og kortlægning af byggepladsforholdene. Anlægsbudgettet for byggeprojektet vil blive offentliggjort, når resultatet af gennemførte udbud foreligger.
Hvornår begynder selve renoveringen og restaureringen?
I 2021 blev der indgået kontrakt med Totalrådgivergruppen EKJ – Rørbæk Møller. I 2022 blev der udpeget en vinder af den første aftale om byggeledelse, hvor byggelederen skal have overblik over byggeriet, koordinere, lave løbende tilsyn på byggepladsen og sikre, at byggeriet forløber, som det skal. I foråret 2024 blev der indgået kontrakt på jordankreentreprisen med Per Aarsleff A/S, og i sensommeren 2024 forventer vi at indgå endnu en aftale om byggeledelse ligesom 2024 også bliver året, hvor opgaverne med de udvendige arbejder sendes i udbud. Det er forventningen, at vi omkring primo 2026 har alle kontrakter med entreprenørerne på plads.
Vil der være åbent for besøgende?
Som udgangspunkt vil der ikke være adgang for offentligheden under ombygningen. Der var senest i forbindelse med København som arkitekturhovedstad 2023 rundvisninger for offentligheden. Nationalbanken arbejder i forbindelse med projektet på, hvordan dele af bygningen efter renoveringen kan blive tilgængelig for offentligheden i forskellige sammenhænge.
Hvor er Nationalbanken, mens der bygges i Havnegade?
Nationalbankens medarbejdere flyttede i september 2020 til Langelinie Allé 47, 2100 København Ø, hvor man har lejet en bygning af ATP Ejendomme. Det vil være Nationalbankens midlertidige domicil, mens arbejdet i Havnegade står på.
Hvem betaler for det?
Nationalbanken afholder selv udgifter til restaurering og renovering af bygningen i Havnegade og leje af midlertidigt domicil.
Hvordan kan jeg få nyt om projektet?
Følg med her på Nationalbankens hjemmeside, eller skriv til ror@nationalbanken.dk, hvis du har spørgsmål eller gerne vil vide mere. Pressehenvendelser rettes til kommunikation@nationalbanken.dk.