Statistiknyheder sætter fokus på de nyeste tal og tendenser i Nationalbankens statistikker. Statistiknyheder henvender sig til dig, der vil have hurtig indsigt i aktuelle finansielle data.

Bank- og realkredit

Danske boligejere afdrager mindre på deres realkreditgæld

De ordinære afdrag på danske boligejeres realkreditgæld med sikkerhed i ejerboliger og fritidshuse er faldet. I gennemsnit har boligejerne afdraget 10.131 kr. pr. lånt million i første halvdel af 2023. Det er 1.202 kr. mindre end i første halvdel af 2022 og svarer til et fald på 10,6 pct. Den faldende tendens siden 2020 hænger sammen med faktorer som stigende renter, en nyere realkreditgæld og mindre gæld med afdrag, der alle har en betydning for, hvor meget der afdrages.



Danske boligejere afdrog i gennemsnit 10.131 kr. pr. lånt million i første halvdel af 2023

Anm.:

Ordinære afdrag pr. lånt million for danske husholdninger med sikkerhed i ejerboliger og fritidshuse. Afdrag pr. lånt million er periodens afdragsbetalinger set i forhold til periodens gæld og herefter ganget med 1 mio. De højere afdrag i 2. halvår af 2016 og 2017 skyldes udløb af en række stående lån.

Højere renter, lavere afdrag

Ydelsen på et realkreditlån består af rente- og bidragsbetalinger samt afdrag på gælden. Når rentebetalingen stiger, vil afdragsprofilen på gælden typisk blive mere stejl. Det betyder, at afdragsbetalingerne i en periode er lavere og udgør en mindre del af ydelsen end ellers.

Variabelt forrentede lån rentetilpasses med en fast frekvens. Derfor har mange boligejere med variabelt forrentede lån fået en højere rente på deres lån, hvis det er blevet rentetilpasset det seneste år. Disse boligejere betaler nu betydeligt mere i rente på deres lån.

Boligejere med fastforrentede lån er sikret en fast rente over hele lånets løbetid. Derfor vil boligejere med fx lån med 1 pct. i fast rente ikke umiddelbart mærke konsekvenserne af de stigende renter for størrelsen på deres ordinære afdrag.

Nyere gæld, lavere afdrag

Med højere renter får realkreditgældens restløbetid en større betydning for afdragenes størrelse. Det skyldes, at realkreditlån med afdrag typisk er annuitetslån, hvor afdragsbetalinger udgør en mindre del af ydelsen i begyndelsen af lånets løbetid.

I 2022 valgte mange boligejere at udnytte de stigende renter til at omlægge deres lån. Som en del af omlægningerne er ældre lån blevet indfriet, og der er optaget nye lån. Det bidrager isoleret set til en nyere samlet gæld og en længere restløbetid, som vil betyde lavere afdragsbetalinger. I forbindelse med omlægninger nedbragte mange deres gæld, og nogle valgte også en anden type lån.

Mindre gæld med afdrag

Boligejernes samlede realkreditgæld er reduceret det seneste år, og gælden med afdrag er reduceret med 37 mia. kr., mens den afdragsfri del af gælden er reduceret med 13 mia. kr. Boligejerne betaler således afdrag på mindre gæld sammenlignet med for et år siden, hvilket også bidrager til faldet i ordinære afdrag. 51,6 pct. af boligejernes realkreditgæld var med afdrag ved udgangen af juni 2023, hvilket er et fald på 0,6 pct. point inden for det seneste år.

Ca. 6 ud af 10 boligejere havde afdragsfri gæld ved udgangen af juni 2023. Det er således en mindre del af boligejerne, som står for at afdrage på gælden. Ser vi derfor alene på gæld med afdrag, så betalte disse boligejere i gennemsnit 19.619 kr. i afdrag pr. lånt million ved udgangen af første halvår, hvilket er 2.068 kr. mindre sammenlignet med for et år siden.