Statistiknyheder sætter fokus på de nyeste tal og tendenser i Nationalbankens statistikker. Statistiknyheder henvender sig til dig, der vil have hurtig indsigt i aktuelle finansielle data.
Mange boligejere har udsigt til højere renter
Efterårets renteniveau får betydning for omtrent en tredjedel af boligejerne med variabelt forrentede realkreditlån. De står nemlig til at få en ny rente inden årets udgang. Sammenligner man med de effektive renter på realkreditlånene udbetalt i maj, kan den forestående rentetilpasning i 2. halvår godt blive en dyr affære for nogle af boligejerne, da renterne på de nye lån har været højere end renterne på størstedelen af boligejernes eksisterende lån. Størstedelen af boligejerne der skal have ny rente, har dog lån med kort rentebinding eller F1-lån, som ligger tæt på det nuværende renteniveau.
Renten på nye realkreditlån er for nogle låntyper betydelig højere end for de eksisterende
Over 300.000 boligejere får ny variabel rente i år
Inden udgangen af 2024 står 311.000 boligejere over for at få en ny variabel rente på deres realkreditgæld, som udgør lidt mere end en tredjedel af boligejernes samlede realkreditgæld med variabel rente. Heraf skal størstedelen have ny rente pr. 1. juli.
For boligejerne med kort rentebinding eller F1-lån er den forestående rentetilpasning mindre dramatisk, da de allerede har fået renten tilpasset en eller flere gange, siden rentestigningerne tog fart i 2022. Dog vil der også være nogle boligejere der aktuelt har en effektiv rente som er betydeligt under det nuværende renteniveau. Det er primært boligejere med lån, som har en rentebinding på 3 år eller længere, dvs. lån, som er optaget eller senest rentetilpasset i perioden med lave renter, og som altså endnu ikke er blevet rentetilpasset, efter at renterne er steget betydeligt. Sammenholdt med de effektive renter på de nye F3- og F5-lån udbetalt i maj, som begge lå over 3 pct., står disse boligejere således over for en betydelig stigning i deres renteudgifter – også selvom de skulle vælge at skifte rentebindingsperiode i forbindelse med rentetilpasningen.
Mange realkreditlån har stadig en rente på under 2 pct.
Flytter man blikket til de danske boligejere som helhed, er der fortsat rigtig mange af deres realkreditlån som ligger et pænt stykke under det aktuelle renteniveau. Således har over 40 pct. af deres realkreditlån en rente ekskl. bidrag på under 2 pct. Heraf er over halvdelen fastforrentede lån, hvor låntagerne ikke automatisk er udsat for rentetilpasning. De resterende lån med en lav rente kan derimod alle se frem til at blive rentetilpasset før eller siden.
Den største tilpasning vil finde sted i 2026, hvor over 100.000 boligejere med en nuværende rente under 2 pct. skal have rentetilpasset deres lån. Når vi når til udgangen af 2027, vil stort set alle lån med en variabel rente under 2 pct. være blevet tilpasset.