Statistiknyheder sætter fokus på de nyeste tal og tendenser i Nationalbankens statistikker. Statistiknyheder henvender sig til dig, der vil have hurtig indsigt i aktuelle finansielle data.

Forsikring og pension
Statistikperiode: 2. kvartal 2023

Indbetalinger bidrager til stabil opbygning af pensionsformuen

Danskerne har indbetalt 1.148 mia. pensionskroner til danske forsikrings- og pensionsselskaber siden starten af 2015. Pensionsindbetalingerne overstiger samlet set pensionsudbetalingerne i hele perioden, og dermed er nettoindbetalingerne med til at opbygge pensionsformuen. Indbetalingerne er steget støt, og i 2023 er der foreløbigt indbetalt 78 mia. kr., hvilket er 2 mia. kr. mere end samme periode året før. Pensionsformuen opbygges også af pensionsafkastet. Men hvor indbetalingerne har været mere stabile over hele perioden, har afkastet svinget mere med op- og nedture som følge af udviklingen på de finansielle markeder.



1.148 mia. kr. i pensionsindbetalinger siden starten af 2015

Anm.:

Akkumulerede tal. Pensionsformuen er her defineret som hensættelser til fremtidige pensionsforpligtelser (til markeds- og gennemsnitsrenteprodukter) i danske forsikrings- og pensionsselskaber. Ud over pensionsopsparing i forsikrings- og pensionsselskaber har danske husholdninger også individuelle pensioner i egne bankdepoter og kontante indeståender.

Indbetalingerne stiger støt, mens afkastet varierer

Indbetalingerne til pension er steget støt siden 2015. I 1. halvår 2023 er der indbetalt 78 mia. kr., hvilket er højere end samtlige tidligere første halvår. Indbetalingerne er bl.a. steget som følge af øget beskæftigelse og højere lønninger. 

Hvor indbetalingerne er en mere stabil kilde til opbygning af pensionsformuen, er afkastet mere vekslende og følger udviklingen på de finansielle markeder. Siden 2015 har pensionsafkastet været 673 mia. kr. Afkastet var helt oppe på 1.181 mia. kr. inden 2022 som resultat af fremgang på aktiemarkederne, mens afkastet blev reduceret med 609 mia. kr. i 2022 på grund af finansiel modvind. I 1. halvår 2023 er afkastet igen steget med 102 mia. kr. 

Pensionsformue på 3.874 mia. kr.

Pensionsformuen i danske forsikrings- og pensionsselskaber er steget 936 mia. kr. siden 1. kvartal 2015 og udgør nu 3.874 mia. kr. Stigningen skyldes, at der har været positivt afkast og flere indbetalinger end udbetalinger over hele perioden.

Formuen i markedsrente er vokset mere end formuen i gennemsnitsrente. Formuen i markedsrente udgør nu 45 pct. af den samlede formue mod en fjerdedel i 1. kvartal 2015, og det er der flere årsager til: Forsikrings- og pensionsselskaberne tilbyder i stigende grad opsparing i markedsrente, og set over hele perioden har opsparinger i markedsrente oplevet størst afkast, flest indbetalinger og færrest udbetalinger sammenlignet med opsparing i gennemsnitsrente. 

Pensionsopsparing i markedsrente er kendetegnet ved, at pensionsafkastet følger de underliggende investeringer tæt, og at risikoen i højere grad ligger hos pensionsopspareren. Det er en generel tendens, at opsparing i markedsrente afløser opsparing i traditionel gennemsnitsrente, hvor opsparerens afkast afhænger af en depotrente, som de enkelte forsikrings- og pensionsselskaber fastsætter.

45 pct. af pensionsformuen er nu i markedsrente

Anm.:

Pensionsformuen er her defineret som hensættelser til fremtidige pensionsforpligtelser (til markeds- og gennemsnitsrenteprodukter) i danske forsikrings- og pensionsselskaber. Ud over pensionsopsparing i forsikrings- og pensionsselskaber har danske husholdninger også individuelle pensioner i egne bankdepoter og kontante indeståender.