Statistiknyheder sætter fokus på de nyeste tal og tendenser i Nationalbankens statistikker. Statistiknyheder henvender sig til dig, der vil have hurtig indsigt i aktuelle finansielle data.

Forsikring og pension
3. kvt. 2023

Pensionsformuer i markedsrente og gennemsnitsrente nærmer sig hinanden

Formuen i markedsrente udgjorde 46 pct. af danskernes samlede pensionsformue på 3.802 mia. kr. ved udgangen af 3. kvartal. Positivt afkast på pensionsinvesteringer har øget formuen i markedsrente i det seneste år. Pensionsformuen i gennemsnitsrente er derimod blevet mindre siden 2021, fordi hensættelserne er faldet på grund af stigende renter. Pensioner i gennemsnitsrente er dog sikret en mindsteydelse, og faldet i formuen påvirker i udgangspunktet ikke mindsteydelsen for den enkelte opsparer ved pensionering.



Pensionsformue i markedsrente tæt på formue i gennemsnitsrente

Anm.:

Pensionsformuen er opgjort som hensættelser til fremtidige pensionsforpligtelser til markeds- og gennemsnitsrenteprodukter i danske forsikrings- og pensionsselskaber. Livsforsikringsselskaber, tværgående pensionsselskaber samt ATP og firmapensionskasser indgår i statistikken. Find figurdata her. Ud over pensionsopsparing i forsikrings- og pensionsselskaber har danske husholdninger også individuelle pensioner i egne bankdepoter og kontante indeståender.

Pensionsformue på 1.754 mia. kr. i markedsrenteprodukter

Pensionsselskaberne tilbyder i stigende grad pensionsprodukter med markedsrente til nye kunder og der sker fortsat omlægninger fra gennemsnitsrente til markedsrente. Denne form for pensionsopsparing bliver derfor mere udbredt i forhold til de mere traditionelle pensionsprodukter med gennemsnitsrente, hvor pensionsselskaberne samlet set har større udbetalinger til pensionister end indbetalinger fra erhvervsaktive. I modsætning til pensioner med gennemsnitsrente er den udbetalte pensionsydelse ikke garanteret i pensioner med markedsrente. Bevægelsen mod flere pensionsordninger i markedsrente og færre i gennemsnitsrente betyder derfor, at investeringsrisikoen i stigende grad ligger hos den enkelte pensionsopsparer.

Garanterede pensioner i gennemsnitsrente

Pensionsformuen i gennemsnitsrenteprodukter var 2.048 mia. kr. i 3. kvartal, hvilket er 544 mia. kr. lavere end i 4. kvartal 2021.

Pensioner i gennemsnitsrente er dog sikret en mindsteydelse. Sikring af den garanterede mindsteydelse sker i praksis ved, at pensionsselskaberne hvert år bestemmer en såkaldt depotrente, som er det afkast, der bliver tilskrevet pensionsopsparingerne. Depotrenten kan blive holdt stabil over årene, fordi pensionsselskaberne ligger investeringsafkast til side i perioder med høje afkast for at opbygge buffere – såkaldt kollektivt bonuspotentiale – som kan afbøde tab i perioder med lavt eller negativt afkast. På den måde kan pensionsselskaberne opretholde det garanterede afkast, så udbetalinger fra pensionsopsparinger i gennemsnitsrente er sikret.

Nedbringelse af det kollektive bonuspotentiale er en del af forklaringen på faldet i pensionsformuen i gennemsnitsrente siden 2021. Det spiller også ind, at renterne er steget, og værdien af investeringerne i obligationer og rentederivater dermed er faldet. For selskaberne betyder rentestigningen imidlertid, at der skal sættes færre midler til side for at kunne sikre de garanterede pensionsydelser i fremtiden.

Store udsving i det kollektive bonuspotentiale

Anm.:

Pensionsformuen er opgjort som hensættelser til fremtidige pensionsforpligtelser til markeds- og gennemsnitsrenteprodukter i danske forsikrings- og pensionsselskaber. Livsforsikringsselskaber, tværgående pensionsselskaber samt ATP og firmapensionskasser indgår i statistikken. Find figurdata her. Ud over pensionsopsparing i forsikrings- og pensionsselskaber har danske husholdninger også individuelle pensioner i egne bankdepoter og kontante indeståender.