Statistiknyheder sætter fokus på de nyeste tal og tendenser i Nationalbankens statistikker. Statistiknyheder henvender sig til dig, der vil have hurtig indsigt i aktuelle finansielle data.

Penge-, valuta- og derivatmarked

Stabil omsætning på det usikrede pengemarked

Pengeinstitutternes indbyrdes usikrede lån i kroner var dagligt 4 mia. kr. i gennemsnit i 2. kvartal. Det er samme niveau som sidste år. Tallet fremgår af Nationalbankens årlige pengemarkedsundersøgelse, der omfatter pengeinstitutternes indbyrdes pengemarkedsforretninger og rentederivater i 2. kvartal.



Stabil omsætning med udenlandske pengeinstitutter på det usikrede pengemarked
Anm.: Gennemsnitlig daglig omsætning. Indberettende pengeinstitutters indlånsomsætning med henholdsvis udenlandske og indenlandske pengeinstitutter i det usikrede pengemarked.

 

|

Udenlandske pengeinstitutter placerer fortsat deres kronelikviditet hos indenlandske pengeinstitutter, og de udgør i dag hovedparten af den daglige omsætning. Omsætningen i det usikrede pengemarked mellem indenlandske pengeinstitutter er dog faldet i de senere år. Størstedelen af omsætningen i det usikrede pengemarked er i overnight-indlån, som den nye referencerente i danske kroner, DESTR, baseres på.

DESTR følger Nationalbankens renteændringer

Nationalbanken har fulgt Den Europæiske Centralbanks renteforhøjelser i 2022 for at fastholde kronens værdi over for euroen. DESTR har fulgt renteforhøjelserne tæt og er derfor steget tilsvarende. Det er vigtigt for implementeringen af fastkurspolitikken, at de pengepolitiske renter har et klart gennemslag til markedsrenterne.

Ny statistik for penge- og valutamarkedet

Pengemarkedsundersøgelsen har været en årlig tilbagevendende statistik, men dette års undersøgelse vil være den sidste. Nationalbanken lancerer i samarbejde med banksektoren næste år en ny statistik for penge- og valutamarkedet i danske kroner. Statistikken baserer sig på bankernes indberetninger af hver enkelt transaktion i penge- og valutamarkedet. Det giver et unikt indblik i de finansielle markeder og styrker Nationalbankens overvågning af den pengepolitiske transmission og finansielle stabilitet. Data vil blive gjort offentligt tilgængelige på aggregeret niveau.