Statistiknyheder sætter fokus på de nyeste tal og tendenser i Nationalbankens statistikker. Statistiknyheder henvender sig til dig, der vil have hurtig indsigt i aktuelle finansielle data.

Penge-, valuta- og derivatmarked

Stor fremgang i kronehandel og større dansk valutamarked

Den globale handel i kroner er steget betydeligt, og det danske valutamarked er blevet større. Der omsættes for 378 mia. kr. i kroner om dagen globalt, hvilket er 36 pct. mere end i 2019. Den samlede globale omsætning i alle valutaer er også steget. I Danmark omsættes der dagligt for 571 mia. kr. i alle valutaer, hvilket er 22 pct. mere end i 2019. Øget volatilitet på de finansielle markeder har medvirket til stigningen i omsætningen. Det viser undersøgelsen af valuta- og derivatmarkedet som Bank for International Settlements, BIS, laver hvert tredje år i samarbejde med en række centralbanker verden over, herunder Nationalbanken.



Indledning

Valutamarkedet er det største af alle finansielle markeder i verden målt på omsætning. Globalt omsættes der dagligt for omkring 52.000 mia. kr. i valutamarkedet. Det svarer til 30 gange verdens daglige produktion (BNP). Et effektivt valutamarked understøtter handlen med varer, tjenester og finansielle aktiver på tværs af landegrænser og er på den måde afgørende for økonomien, særligt for en lille, åben økonomi som den danske.

Når en virksomhed eller privatpersoner handler valuta, sker det gennem en bank. Bankerne handler desuden valuta indbyrdes. For at få viden om valutamarkedet indsamler Nationalbanken omsætningsdata for valutahandler fra banker lokaliseret i Danmark. Hvert tredje år leverer Nationalbanken data for handel med valuta i Danmark til en international statistik for omsætningen på det globale valutamarked, som koordineres af Bank for International Settlements, BIS, jf. bilag 1.

I dansk sammenhæng er markedet for køb og salg af kroner mod fremmed valuta, kronevalutamarkedet, centralt, særligt når det gælder den danske fastkurspolitik over for euroen. Det er markedet, hvor kronekursen dannes. Derfor er valutamarkedet i kroner i fokus her. Der ses først på det globale kronevalutamarked, der kan opdeles i det danske kronevalutamarked og offshore-markedet for danske kroner, se figur 1. Det danske kronevalutamarked er den del af det globale kronevalutamarked, hvor banker lokaliseret i Danmark deltager, mens offshore-markedet for kroner er markedet for kroner uden for Danmark uden deltagelse af banker lokaliseret i Danmark. Ud over handler, hvor kroner indgår, er der i Danmark

betydelig handel mellem andre valutaer end kroner. Fx spiller handel med euro og dollar over for andre valutaer end kroner en stor rolle i Danmark. Til sidst ses derfor på det samlede danske valutamarked.

Det globale kronevalutamarked

Det globale kronevalutamarked omfatter det samlede køb og salg af fremmed valuta mod danske kroner i både Danmark og udlandet. Kronevalutamarkedet er således ikke geografisk eller fysisk afgrænset til Danmark.

Stor fremgang i global kroneomsætning

Den samlede omsætning i kroner globalt er på 378 mia. kr. om dagen, se figur 2. Det er en rekordstor omsætning i danske kroner. Sammenlignet med 2019 er omsætningen steget med 101 mia. kr. pr. dag svarende til en stigning på mere end en tredjedel.

Omsætningen i danske kroner følger tendensen fra den samlede globale valutaomsætning, som er steget med 14 pct. sammenlignet med 2019. Ifølge BIS kan en del af forklaringen på den stigende omsætning tilskrives øget volatilitet, som afspejler større usikkerhed. Krigen i Ukraine samt stigende renter og råvarepriser har medført større usikkerhed og dermed øget volatiliteten generelt på de finansielle markeder, herunder valutamarkedet. Den større usikkerhed og volatilitet har øget behovet for at afdække valutaeksponering og rebalancere porteføljer samt incitamentet til at tage spekulative valutapositioner. Danske markedsdeltagere nævner, at en del af den øgede omsætning i kroner kan tilskrives udenlandske aktørers rebalancering af porteføljer med danske obligationer i forbindelse med rentestigninger og kursfald.

Store udenlandske banker driver fremgangen

Stigningen i den globale kroneomsætning er primært drevet af handel mellem store banker uden for Danmark. Både danske markedsdeltagere og BIS fremhæver, at særligt de store banker, som også er de største valutahandlere, kan have haft et øget behov for at afdække ubalancer i valutapositioner fra handler med kunder i interbankmarkedet.

Omsætningen fra handler med kroner indgår i 0,7 pct. af den globale valutaomsætning, og kroner er den 20.-mest omsatte valuta i verden.

Figur 2

Stor fremgang i global kroneomsætning

Anm.:

Daglig gennemsnitlig omsætning i danske kroner for april i de pågældende år. Tallene er justeret for lokal og global dobbelttælling.

Kilde:

BIS og Danmarks Nationalbank

Det danske kronevalutamarked

Det danske kronevalutamarked er geografisk afgrænset til, at mindst den ene part af handlen er en bank med handelsbord i Danmark.

Danmark fører fastkurspolitik over for euroområdet, og det er i det danske kronevalutamarked, at Nationalbanken foretager interventionskøb og -salg af valuta for at stabilisere kronekursen over for euroen. Det danske kronevalutamarked er dermed en stabil reference for markedet i kroner uden for Danmark. Et velfungerende valutamarked er vigtig for implementering af fastkurspolitikken og gavner alle markedsdeltagere. Derfor støtter og fremmer Nationalbanken god markedspraksis på valutamarkedet og efterlevelse af Foreign Exchange Global Code.

Øget omsætning på det danske kronevalutamarked

Omsætningen på det danske kronevalutamarked er steget til 94 mia. kr. pr. dag, se figur 3. Stigningen følger den generelle udvikling på det danske valutamarked, se nedenfor. Ligesom på den globale scene kan en del af den øgede handel ifølge markedsdeltagerne på det danske kronevalutamarked tilskrives øget volatilitet på valutamarkedet.

Langt størstedelen af handlerne i kroner er mod euro eller dollar. Dollar indgår i 53 pct. af handlerne i kronevalutamarkedet. Herefter kommer euro med 37 pct. Tallene afspejler dels dollaren som verdens mest handlede valuta og dels det store økonomiske samspil med euroområdet.

Figur 3

Øget omsætning på det danske kronevalutamarked

Anm.:

Daglig gennemsnitlig omsætning i danske kroner for april i de pågældende år. Tallene er justeret for lokal dobbelttælling.

Kilde:

BIS og Danmarks Nationalbank.

Stigningen i omsætningen er drevet af FX swaps

FX swaps fylder meget på det danske kronevalutamarked i lighed med det globale valutamarked, hvor de udgør omtrent halvdelen af den samlede omsætning. En FX swap er en valutahandel bestående af en spothandel kombineret med en modsatrettet terminshandel. Hovedparten af omsætningen i FX swaps er mellem kroner og dollar, mens omsætningen i FX swaps mellem kroner og euro er betydeligt lavere som følge af den danske fastkurspolitik.

FX swaps bruges til at finansiere og valutaafdække køb af valutaaktiver, fx et dansk pensionsselskabs køb af obligationer i dollar. I spotforretningen veksles kroner til dollar, der bruges til at købe obligationen. I terminsforretningen sælger selskabet dollar på termin, hvorved dollareksponeringen fra obligationen afdækkes. FX swaps bruges også til likviditetsstyring, hvor et likviditetsoverskud i en valuta kan lånes ud mod at modtage likviditet i en anden valuta. En FX swap kan således ses som et udlån i en valuta mod et lån i en anden valuta til på forhånd kendte kurser, så der ikke er nogen valutarisiko forbundet med (låne)transaktionen.

Offshore-markedet for danske kroner

Mere end 75 pct. af den globale omsætning i kroner sker i udlandet uden deltagelse af banker lokaliseret i Danmark, dvs. offshore. Omfanget af offshore-handel med kroner er øget betydeligt.

En del af omsætningen offshore har baggrund i handel med danske kroner, fx i USA og Singapore, på tidspunkter uden for åbningstiden på det danske kronevalutamarked. Den største del af omsætningen sker dog inden for europæisk åbningstid, og der er ikke en skarp skillelinje mellem det danske kronevalutamarked og offshore-markedet for kroner. En del af omsætningen offshore foregår mellem danske bankers udenlandske enheder og danske erhvervsvirksomheders udenlandske enheder. Det er dog fx også almindeligt, at store danske virksomheder og institutionelle investorer handler fremmed valuta mod kroner med store internationale banker, som de i forvejen har andre finansielle transaktioner med.

Det er en global tendens, at offshore-handlen med valuta, altså handel med valuta uden for det lokale marked, har fået større betydning. Den globale valutahandel er blevet mere koncentreret på en håndfuld finansielle centre. Knap 80 pct. af den globale valutaomsætning sker i Storbritannien, USA, Singapore, Hongkong og Japan. Alene i Storbritannien finder 38 pct. af den globale valutaomsætning sted. Koncentrationen af den globale valutahandel kan bl.a. tilskrives stordriftsfordele ved at samle flere forskellige bankfunktioner det samme sted.

Danske markedsdeltagere bekræfter, at både udenlandske og danske aktører i stort omfang henvender sig til London bl.a. for at tilpasse eksponering i danske kroner. For kroner er banker i netop Storbritannien modpart i over en tredjedel af den globale omsætning, og omsætningen i kroner i USA er på niveau med Danmark, se figur 4.

Figur 4

Omsætningen i kroner er størst i Storbritannien

Anm.:

Daglig gennemsnitlig omsætning i danske kroner for april 2022. Tallene er justeret for lokal dobbelttælling, men er modsat Figur 2 ikke justeret for global dobbelttælling.

Kilde:

BIS og Danmarks Nationalbank.

Det samlede danske valutamarked

Det danske valutamarked er markedet for valutahandler i Danmark. Dette marked er geografisk afgrænset til, at den ene part i handlen er en bank med handelsbord i Danmark. I tillæg til det danske kronevalutamarked omfatter det danske valutamarked også alle valutahandler, der ikke indeholder danske kroner, fx handler mellem euro og dollar.

Dansk valutamarked er det største i Norden

Den samlede omsætning i alle valutaer på det danske valutamarked er på 571 mia. kr. om dagen, se figur 5. Sammenlignet med 2019 er omsætningen steget med 103 mia. kr. pr. dag svarende til en stigning på mere end en femtedel. Ligesom for kronevalutamarkedet følger udviklingen på det danske valutamarked den globale tendens mod øget aktivitet. Markedsdeltagerne angiver, at den øgede aktivitet til dels kan tilskrives øget volatilitet som følge af krigen i Ukraine samt stigende renter og råvarepriser.

Det samlede danske valutamarked rangerer som det 13.-største marked i verden med en andel på næsten 1 pct. af den samlede globale omsætning. Det danske valutamarked er større end bl.a. det svenske og norske, som rangerer som de hhv.  18.- og 22.-største valutamarkeder i verden. Det afspejler, at væsentlige spillere på valutamarkedet i Norden har valgt at samle deres interbankhandel med valuta i København.

Figur 5

Omsætningen på det danske valutamarked er steget

Anm.:

Daglig gennemsnitlig omsætning i danske kroner for april i de pågældende år. Tallene er justeret for lokal dobbelttælling.

Kilde:

BIS og Danmarks Nationalbank.

De store banker fylder mere

Stigningen i omsætningen på det danske valutamarked er drevet af de store banker, som deltager i undersøgelsen, se figur 6. To tredjedele af den samlede valutaomsætning i Danmark sker mellem store banker.

Den stigende omsætning mellem store banker er også en global tendens. Af den samlede globale valutaomsætning sker knap halvdelen mellem store banker, hvilket er en stigende andel sammenlignet med tidligere år. En af forklaringerne på, at valutahandlen mellem de store banker er steget, kan ifølge de danske markedsdeltagere og BIS tilskrives den øgede volatilitet i valutamarkedet. Den øgede volatilitet kan betyde, at bankerne har et større behov for at afdække ubalancer i valutapositioner fra handler med kunder i interbankmarkedet.

Figur 6

De store banker står for stigningen i omsætningen

Anm.:

Daglig gennemsnitlig omsætning i danske kroner for april i de pågældende år. Tallene er justeret for lokal dobbelttælling. Store banker er banker, der fylder meget på valutamarkedet og derfor indberetter til valutaundersøgelsen, mens mindre banker er banker, som ikke indberetter.

Kilde:

BIS og Danmarks Nationalbank.

Mere elektronisk valutahandel

Stigningen i omsætningen kan ifølge markedsdeltagerne også tilskrives større udbredelse af elektronisk handel, fordi det gør det lettere for bankerne at afdække valutapositioner gennem handel i markedet. Der er siden 2019 sket et tydeligt skifte mod elektronisk handel, der nu står for 66 pct. af valutahandlen i Danmark. De danske markedsdeltagere nævner, at den større udbredelse af elektronisk handel bl.a. afspejler bankernes ønske om at begrænse operationelle risici og et øget fokus fra kunder på omkostninger og compliance ved valutahandel. En større udbredelse af såkaldt algoritme-handel kan også have understøttet udviklingen mod elektronisk handel.

Det er handel på såkaldte ”multidealer” elektroniske handelsplatforme, der står for stigningen i den elektroniske handel og udgør 41 pct. af den samlede valutahandel. Her kan kunder bede et antal banker om på samme tid at stille købs- og salgspriser, hvorefter kunden kan gennemføre en valutahandel ved at klikke på prisen hos den ønskede bank.

Dollar og euro dominerer fortsat

Hovedparten af valutahandlen i Danmark involverer ikke kroner. Dollaren fylder mest på det danske valutamarked og indgår i 74 pct. af den samlede omsætning, mens euro indgår i 49 pct. af handlerne på det danske valutamarked. Handler mellem euro og dollar står alene for 28 pct. Den store handel med dollar og euro på det danske valutamarked afspejler, at disse er de to største valutaer globalt.

Bilag 1. Undersøgelse af valuta- og derivatmarkedet

Hvert tredje år laver Bank for International Settlements, BIS, i samarbejde med en række centralbanker verden over en undersøgelse af det globale valuta- og rentederivatmarked. Undersøgelsen består af to dele: en omsætningsdel og en beholdningsdel. Fokus er her på undersøgelsen af omsætningen på valutamarkedet.

De banker, som indberetter til undersøgelsen, er alle større banker og valutahandlere (fondsmæglerselskaber), der har handelsbord i det pågældende land, dvs. at filialer og datterselskaber af udenlandske banker også indgår i den lokale indsamling. Danmarks Nationalbank står for at indsamle data for det danske valuta- og derivatmarked og har deltaget i undersøgelsen siden 1989.

I 2022 deltog mere end 1.200 banker fordelt på 52 lande i den globale undersøgelse, hvoraf 8 af bankerne er lokaliseret i Danmark.

De indberettende institutter indberetter den samlede bruttomsætning for april måned, hvorefter den gennemsnitlige daglige omsætning for måneden beregnes ved at dividere den samlede omsætning med antal bankdage i måneden. Ved indgåelse af en kontrakt registrerer det indberettende institut handlen og omregner den til dollar. Der er her omregnet til kroner ved brug af den gennemsnitlige kurs mellem dollar og kroner i april.

I omsætningstallene opgøres alle valutahandler til kontrakternes nominelle værdi eller den nominelle værdi af det underliggende aktiv, den såkaldte notionelle værdi. Der bliver endvidere ikke gjort forskel mellem køb eller salg. Samtidig er alle handler registreret på handelsdagen.

Instrumenter på valutamarkedet

Valutamarkedsundersøgelsen omfatter handel med følgende produkter:

  • Spotforretninger er valutahandler, der omfatter udveksling af to valutaer til en kurs, der er aftalt på handelsdagen. Valutaerne udveksles til kontant afregning inden for to bankdage.
  • Terminsforretninger er valutahandler, der omfatter udveksling af to valutaer til en kurs, der er aftalt på handelsdagen. Valutaerne udveksles til kontant afregning på et nærmere specificeret tidspunkt i fremtiden.
  • Fx swaps er valutahandler, der består af en spothandel kombineret med en modgående terminshandel.
  • Currency swaps er valutahandler, hvor rentebetalinger i to forskellige valutaer byttes løbende, og hvor hovedstole byttes ved kontraktens start- og sluttidspunkt.
  • Valutaoptioner er optionskontrakter, som giver den ene part ret, men ikke pligt, til at købe eller sælge en valuta mod en anden valuta til en i forvejen aftalt kurs over en på forhånd specificeret periode.