Pressemeddelelser er korte tekster om større nyheder fra Nationalbanken. Pressemeddelelser er primært til dig, der arbejder som journalist, eller dig, der vil opdateres øjeblikkeligt og direkte, fx om renteændringer.

Betalinger

Betalingsrådet: Status på kortbetalingsberedskabet i Danmark

Betalingsrådet har arbejdet på at sikre et digitalt betalingsberedskab med betalingskort i Danmark og udgiver i dag en status på arbejdet. Betalingsrådet er et frivilligt forum for samarbejde på detailbetalingsområdet i Danmark. Nationalbanken varetager formandskabet og sekretariatsfunktionen.


Deling

Betalingsrådet har arbejdet på at sikre et digitalt betalingsberedskab med betalingskort i Danmark og udgiver i dag en status på arbejdet.

Danmark har en sikker og robust betalingsinfrastruktur, og selv hvis internettet eller betalingssystemerne er nede, vil de fleste fortsat have mulighed for at betale digitalt med deres betalingskort.

”Statusrapporten viser, at det danske kortbetalingsberedskab er et godt sted. Mere end 80 pct. af borgere i Danmark over 18 år har et betalingskort, der i dag kan anvendes offline i butikkerne i de landsdækkende dagligvarekæder og på apotekerne, og vi arbejder på at få alle danskudstedte kort med i beredskabet inden udgangen af 2024,” siger Per Callesen, nationalbankdirektør og formand for Betalingsrådet.

Betalingsberedskabet skal sikre, at borgerne som minimum kan foretage offline-kortbetalinger i butikkerne i de landsdækkende dagligvarekæder og på apotekerne. Det vil sige kortbetalinger, der ikke kræver forbindelse til internettet eller betalingssystemerne i betalingsøjeblikket. Alle Dankort, herunder Dankort-delen af Visa/Dankort og Mastercard Dankort, samt de fleste Mastercard kan aktuelt indgå i et længerevarende kortbetalingsberedskab. Det er Betalingsrådets ambition, at borgere over 18 år, der har et danskudstedt betalingskort fra Dankort, Mastercard og Visa, kan foretage offline-kortbetalinger.

Betalingsrådets medlemmer arbejder også på at øge kapaciteten i betalingsterminalerne, så de kan lagre flere offline-transaktioner. Det vil øge antallet af dage, hvor betalingsberedskabet virker.

”På sigt vil vi også gerne forlænge beredskabet til at virke i mindst syv dage. Men allerede i dag kan selv de travleste butikker i dagligvarehandlen lagre offline-transaktioner i deres betalingsterminaler, så de kan klare en normal kortomsætning i to til tre dage uden internetforbindelse,” siger Per Callesen.

Beredskabet er baseret på offline-kortbetalinger, som er en eksisterende løsning, der også findes i andre dele af detailhandlen. Det kan altså være muligt at foretage offline-kortbetalinger i andre butikker og forretninger end apoteker og dagligvarebutikker. Det forudsætter, at butikken har en aftale med sin betalingsudbyder og konkrete tiltag i den enkelte butik.

Betalingsberedskabet skal minimere de samfundsmæssige konsekvenser, hvis ikke det er muligt at betale for varer i butikker som normalt. Løsningerne bag kortbetalingsberedskabet danner grundlag for Beredskabsstyrelsens anbefalinger om betalingsmidler til borgernes hjemmeberedskab. Arbejdet koordineres i Betalingsrådet, som er et frivilligt forum for samarbejde på detailbetalingsområdet i Danmark og består af repræsentanter fra Copenhagen Fintech, Dansk Erhverv, Dansk Industri, Erhvervsministeriet, Finanstilsynet, Finans Danmark, Forbrugerrådet Tænk, Mastercard, Nets, SMVdanmark, Vipps Mobilepay og Visa. Nationalbanken varetager formandskabet og sekretariatsfunktionen.

Betalingsrådets rapport "Status på kortbetalingsberedskabet i Danmark" kan læses på Nationalbankens hjemmeside.

Pressehenvendelser kan rettes til kommunikations- og presserådgiver Peter Levring på tlf.: 2620 1809.