Pressemeddelelser er korte tekster om større nyheder fra Nationalbanken. Pressemeddelelser er primært til dig, der arbejder som journalist, eller dig, der vil opdateres øjeblikkeligt og direkte, fx om renteændringer.

Om Nationalbanken

Tronskiftemønt offentliggøres - mønten kommer på gaden i november

Det endelige design på tronskiftemønten, der markerer overgangen fra H.M. Dronning Margrethe 2. til H.M. Kong Frederik 10., er i dag blevet offentliggjort i forbindelse med Nationalbankens overrækkelse af mønten til H.M. Kong Frederik 10.


Deling

Det endelige design på tronskiftemønten, der markerer overgangen fra H.M. Dronning Margrethe 2. til H.M. Kong Frederik 10., er i dag blevet offentliggjort i forbindelse med Nationalbankens overrækkelse af mønten til H.M. Kong Frederik 10.

Tronskiftemønten er produceret som en 20-kronemønt, og den vil blive sendt i almindelig cirkulation via butikker og banker fra begyndelsen af november 2024.

Der er i Danmark en lang tradition for at udsende erindringsmønter ved særlige begivenheder i kongehuset som fx runde fødselsdage. Sidste gang der blev udstedt en tronskiftemønt var i 1972, da H.M. Dronning Margrethe 2. overtog tronen efter Kong Frederik 9.

Denne tronskiftemønt følger traditionerne fra tidligere tronskiftemønter. På tronskiftemøntens ene side er et portræt af H.M. Kong Frederik 10. i profil vendt mod højre. På tronskiftemøntens anden side er et portræt af H.M. Dronning Margrethe 2. i profil vendt mod højre. Portrætterne er udformet af billedhugger Eva Hjorth. Mønten er designet af Nationalbankens designchef, Jeanette Skov Jensen.

Der er produceret i alt 1 mio. tronskiftemønter. Størstedelen af mønterne sendes i cirkulation, men en del af mønterne gøres tilgængelige for borgere, der ønsker at få en ikke-cirkuleret udgave af mønten. Disse mønter kan købes via mønt- og frimærkeforhandleren nordfrim.dk fra 1. november 2024. Det vil være muligt at forudbestille en mønt allerede i dag.

Tronskiftemønten vil være i cirkulation parallelt med eksisterende mønter, som fortsat vil være gyldige.

Almindelige cirkulationsmønter med H.M. Kong Frederik 10. forventes at udkomme i løbet af 2. halvår 2025. Der vil komme mere information om dette på Nationalbankens hjemmeside i løbet af 2025. Disse mønter vil også blive sendt i cirkulation parallelt med eksisterende mønter.

Du kan se tronskiftemønten og læse mere om den på nationalbanken.dk.

Pressehenvendelser kan rettes til presse- og kommunikationsrådgiver Peter Levring på tlf. 3363 6383.