Klima

Analyser fokuserer på aktuelle emner, som er særlig relevante for Nationalbankens formål. Analyserne kan også indeholde Nationalbankens anbefalinger. Her finder du bl.a. vores prognose for dansk økonomi og vores vurdering af den finansielle stabilitet. Analyser henvender sig til dig, der har en bred interesse for økonomiske og finansielle forhold.

Klima
Nr. 1

Kredit­institutter er godt rustet til at håndtere tab som følge af CO2e-afgift på landbruget

I november 2024 indgik et bredt flertal af Folketingets partier en politisk aftale om en CO2e-afgift på landbruget. Afgiften, som indfases fra 2030, vil gøre klimabelastende landbrugsproduktion dyrere og dermed skabe et økonomisk incitament til omstilling og reduktion af udledningerne. Denne analyse undersøger betydningen af den kommende CO2e-afgift for danske banker og realkreditinstitutter, der tilsammen har udlån for 274 mia. kr. til landbruget. Analysen viser, at selv hvis bedrifterne ikke reducerer deres udledninger i takt med indfasning af afgiften, står institutterne godt rustet til at håndtere potentielle tab på udlån.



Hovedbudskaber

Hvorfor er det vigtigt?

En grøn omstilling af samfundet er vigtig for opfyldelsen af Danmarks klimamålsætninger i 2030 og på længere sigt. Hvis landbruget ikke reducerer dets udledninger, vil det blive dyrere for resten af samfundet at indfri klimamålene. Med lån for samlet 274 mia. kr. kan udfordringer i landbruget potentielt påvirke banker, realkreditinstitutter og den finansielle stabilitet.

Klimaforandringer og en grøn omstilling af samfundet kan generelt udfordre Nationalbankens målsætninger om stabile priser og finansiel stabilitet i Danmark. Derfor er det vigtigt, at Nationalbanken undersøger, hvordan og i hvilken grad klimaforandringer og forskellige udfald af den grønne omstilling kan påvirke økonomien og det finansielle system.

Hovedfigur

Kreditinstitutter vurderes at kunne håndtere potentielle tab på udlån til landbrug

Anm.:

Udlån til konkurstruede bedrifter i 2035 som følge af CO2e-afgiften fra den grønne trepartsaftale. Udlånet (før nedskrivninger) er opgjort ultimo 2023 og fremskrevet til 2035 på baggrund af udviklingen i bedriftsregnskaber. Institutternes stødpude til dækning af tab på udlån udgøres i figuren af hhv. allerede bogførte nedskrivninger, sikkerhed/pant i underliggende aktiver, samt årligt resultat (før skat) i ét enkelt regnskabsår. Det årlige resultat er baseret på et gennemsnit af institutternes årsregnskaber for 2021-23). Både udlån og stødpude er opgjort ved et vægtet gennemsnit på tværs af institutter.

Kilde:

SEGES Innovation P/S, Ekspertgruppen for en grøn skattereform, Danmarks Nationalbank og egne beregninger.