Economic Memo giver indblik i det analysearbejde, som Nationalbankens ansatte er i gang med. Economic Memo indeholder fx baggrundsanalyser og metodebeskrivelser. Economic Memo henvender sig primært til dig, der i forvejen har kendskab til økonomiske og finansielle analyser.

Dansk økonomi
Nr. 6

Det danske opsparingsoverskud: Tendenser i virksomheder og husholdningers opsparing

I de seneste 30 år har Danmark haft et opsparingsoverskud i den forstand, at bruttoopsparingen har oversteget bruttoinvesteringerne. Det svarer til et overskud på betalingsbalancens løbende poster, og det har været særlig udpræget siden den globale finansielle krise i 2008. Opsparingsoverskuddet er i høj grad skabt af virksomhederne. Mens de ikke-finansielle virksomheders investeringer er på niveau med andre lande, er deres indtjening og bruttoopsparing høj i en international sammenligning. I husholdningernes tilfælde er store pensionsindbetalinger til en vis grad blevet opvejet af låntagning, men deres finansielle formue er steget på grund af kursgevinster på finansielle aktiver.



Hovedbudskaber

Hvorfor er det vigtigt?

Siden den globale finansielle krise i 2008-09 har Danmark været præget af et betydeligt opsparingsoverskud i den forstand, at opsparingen har oversteget investeringerne. Dette memo undersøger de underliggende tendenser for virksomheder og husholdningers opsparing og investeringer. Opsparing og investeringer er vigtige makroøkonomiske størrelser, og et godt kendskab til deres udvikling er en forudsætning for at kunne forstå deres drivkræfter, og kunne diskutere de tilhørende policy spørgsmål.

Hovedfigur

Betydeligt opsparingsoverskud blandt virksomheder siden 1995 – husholdninger har konsolideret efter global finanskrise

Anm.:

Figuren viser de enkelte sektorers bidrag til det samlede opsparingsoverskud. Nogle holdingselskaber er tæt forbundne med de ikke-finansielle virksomheder, som de ejer. Det betyder, at en del af holdingselskabernes opsparingsoverskud i en vis forstand kan tilskrives de ikke -finansielle virksomheder.

Kilde:

Danmarks Statistik.