Economic Memo giver indblik i det analysearbejde, som Nationalbankens ansatte er i gang med. Economic Memo indeholder fx baggrundsanalyser og metodebeskrivelser. Economic Memo henvender sig primært til dig, der i forvejen har kendskab til økonomiske og finansielle analyser.

Finansiel stabilitet og finansielle risici
Nr. 8

Hvilke faktorer bestemmer bankernes brug af AT1-kapital?

Ved hjælp af data fra europæiske banker undersøger vi, hvilke faktorer der har betydning for bankernes brug af hybride kapitalinstrumenter, (AT1) i deres kapitalstruktur. Bankernes kapitalstruktur kan potentielt påvirke deres finansieringsomkostninger, især under markedsstress. Bankernes kapitalstruktur kan derfor være afgørende for deres adfærd under en krise, f.eks. hvorvidt de fortsætter med at låne ud eller reducerer deres balancer for at holde god afstand til lovkravene. Resultaterne af analysen peger på, at især banker med lav kapitaloverdækning bruger mere AT1, både til at opfylde øgede kapitalkrav og i perioder med markedsstress.



Hovedbudskaber

Hvorfor er det vigtigt?

En vigtig lære af den globale finanskrise var, at bankerne havde brug for både mere kapital og mere tabsabsorberende kapital til at finansiere deres aktiver. Myndighederne indførte AT1-instrumenter som en del af Basel-reformpakken for at give bankerne større fleksibilitet til at besidde tabsabsorberende kapital. 

Bankerne skal opfylde forskellige krav til både størrelsen og sammensætningen af deres kapital og passiver. Der gælder specifikke regler for kapitalsammensætningen i forbindelse med risikobaserede kapitalkrav, men til gengæld har bankerne større frihed til at bestemme sammensætningen, når det gælder kravet om gearingsratioen. Bankernes valg af kapitalstruktur kan have indflydelse på deres finansieringsomkostninger, især under markedsstress. Kapitalstrukturen kan derfor være afgørende for bankernes adfærd under en krise, fx for hvorvidt en bank beslutter at fortsætte med at låne ud eller beslutter at reducere sin balance for at holde sig på afstand i forhold til lovkravene.

Dette memo forsøger at besvare to centrale spørgsmål: Hvilke faktorer afgør, hvor stor en mængde AT1 bankerne bruger til at opfylde kapitalkravene? Og hvordan tilpasser bankerne deres AT1-beholdninger til ændringer i kapitalkravene? Analysen tyder på, at banker med lav kapitaloverdækning gør mere brug af AT1 sammenlignet med banker med høj kapitaloverdækning – både med henblik på at opfylde øgede kapitalkrav og i perioder med markedsstress.

Hovedfigur

Banker med lav kapitaloverdækning bruger mere AT1 end banker med høj kapitaloverdækning

Anm.:

’Kapitaloverdækning’ henviser til afstanden mellem en banks kapitalprocent og kapitalkravene (inklusive det kombinerede bufferkrav). ’Høj kapitaloverdækning’ henviser til banker med en kapitaloverdækning, der ligger over medianen, mens ’lav kapitaloverdækning’ gælder for dem, der ligger under medianen. Den nederste kvantil repræsenterer den 25. percentil, og den øverste kvantil repræsenterer den 75. percentil.

Kilde:

Egne beregninger baseret på data fra EBA Transparency Exercise.