Economic Memo giver indblik i det analysearbejde, som Nationalbankens ansatte er i gang med. Economic Memo indeholder fx baggrundsanalyser og metodebeskrivelser. Economic Memo henvender sig primært til dig, der i forvejen har kendskab til økonomiske og finansielle analyser.

Dansk økonomi
Nr. 5

Øget eksport fra medicinalindustrien har både aggregerede og fordelingsmæssige effekter

Vi anvender DEA-modellen (Disaggregated Economic Accounts), som er udviklet af Andersen et al. (2023), til at undersøge effekterne af en stigning i den danske medicinalindustrieksport. Modellen forudsiger, at det samlede forbrug og produktion vil stige som følge af en stigning i medicinalindustrieksporten, men at stigningen i den samlede produktion er midlertidig og forsvinder, når lønningerne tilpasses. Selvom BNP er uændret på længere sigt, omfordeles aktivitet mellem både kommuner og brancher, som følge af stødet. I memo’et sammenligner vi effekterne af et medicinalindustrieksportstød med effekterne af en tilsvarende stigning i den generelle industrieksport.



Hovedbudskaber

Dette memo bidrager til en bedre forståelse af nogle af de tidligere undersøgte konsekvenser af stød til medicinalindustrien og viser, at de samlede konsekvenser for dansk økonomi potentielt dækker over betydelig geografisk heterogenitet. Memoet bidrager også til en bedre forståelse af BNP-multiplikatoren som følge af forskellige former for eksportstød, idet der tages højde for, at de indirekte indvirkninger af et stød afhænger af, hvilke forbrugere der påvirkes af stødet. Efterhånden som medicinalindustrieksporten bliver vigtigere for dansk økonomi, bliver det stadig mere relevant at opnå en bedre forståelse af konsekvenserne af stød til medicinalindustrien for dansk økonomi. Dette memo bidrager derfor med viden, som er relevant for Nationalbankens vurdering af den nuværende og fremtidige økonomiske udvikling i Danmark, og som derfor er relevant for Nationalbankens anbefalinger for den økonomiske politik.

Hovedfigur

Forbruget stiger i hele Danmark som følge af en stigning i den danske lægemiddeleksport, men forbrugsgevinsten er størst i Nordsjælland og Kalundborg

Anm.:

Den procentvise ændring i det reale forbrug måles som det reale forbrug i ligevægt for hver kommune, i forhold til det grundlæggende reale forbrug i hver kommune. Beregningerne er foretaget i den version af DEA-modellen, som ikke indeholder nominelle pristrægheder. Kortet viser derfor et støds indvirkning på medicinalindustrieksporten på mellemlang sigt.

Kilde:

Egne beregninger baseret på DEA-modellen.