Der er de seneste år kommet flere handelsbarrierer globalt, og der er også tegn på, at nogle lande handler mindre med hinanden i dag på grund af modstridende politiske interesser.
Danmark har som en lille, åben økonomi store økonomiske fordele af globaliseringen. Vinder protektionistiske tendenser frem, kan det derfor resultere i lavere velstand, både her i Danmark og globalt.
”Den nye EU-Kommission og EU’s medlemsstater har derfor en stor opgave med at finde den rette balance mellem på den ene side at imødegå protektionistiske tiltag og effekter af statsstøtte andre steder i verden, ikke mindst i Kina og USA. Og på den anden side at fastholde det indre marked og så vidt muligt understøtte global frihandel i overensstemmelse med WTO-reglerne.”
EU’s indre marked har været springbrættet videre ud i verden for mange danske virksomheder og har gjort det muligt at drage nytte af globaliseringen. Det har virksomhederne være dygtige til, og i flere sektorer er de blevet ledende på verdensmarkedet.
”Det indre marked er derfor værdifuldt og værd at vedligeholde og udvikle. Og det kan fungere langt bedre, end det gør nu. Det skyldes bl.a., at mange lande i EU fortsat har en række særregler i forhold til det indre marked, som fungerer som handelsbarrierer og har økonomiske omkostninger”, sagde Christian Kettel Thomsen og uddybede:
”Men det er et langt, sejt træk at fjerne barrierer i det indre marked, og der er ikke en hurtig og nem løsning. Det er derfor vigtigt, at Kommissionen driver dagsordenen videre, og at medlemslandene bakker op – også når det bliver besværligt, og nationale tilgange skal justeres.”
Læs også Danmarks Nationalbanks seneste analyse om geoøkonomisk fragmentering her.
Se seneste præsentationer og taler