De avancerede sikkerhedselementer i pengesedlerne gør dem sværere at forfalske. Nogle forfalskninger kan dog være veludførte og svære at opdage. Hvis du er i tvivl, om du har fået en falsk seddel, så sammenlign den med en ægte seddel, og hold især øje med de elementer, der er sværest at efterligne.
Det er Nationalbanken, der har eneret til udstede sedler og mønter for Kongeriget Danmark. Den teknologiske udvikling gør, at falskmøntnere hele tiden får bedre værktøjer til at kopiere pengesedler.
Et af Nationalbankens formål er at sørge for sikre betalinger. Det er afgørende for tilliden til danske sedler og mønter, at deres sikkerhed og design er af høj kvalitet. Nationalbanken vurderer derfor løbende kvaliteten af sikkerhedselementerne.
Sikkerhedsopgradering af nuværende pengesedler
I 2020 kom 500-kronesedlen i en ny sikkerhedsopgraderet udgave, og fra februar 2024 er også 100- og 200-kronesedlen i den nuværende serie med broer og oldtidsfund (2009-serien) blevet sendt på gaden i opdaterede udgaver. I 2025 bliver 50-kronesedlen også sikkerhedsopgraderet. De sikkerhedsopgraderede udgaver kaldes 2009A-serien.
1000-kronesedlen opdateres ikke, da den – ligesom alle ældre seddelserier – ikke vil være gyldig som betalingsmiddel efter 31. maj 2025.
De sikkerhedsopgraderede udgaver af sedlerne ligner meget de foregående udgaver, som også fortsat vil være gyldige. Men der er forskelle, som du kan kigge efter, så du ved, at du har en af de nye sedler i hånden. Nogle sikkerhedselementer som hologram, vandmærke og mikrotekst er de samme som på de tidligere udgaver, men der er også tilføjet nye elementer, som du kan se her på siden. Foruden nye sikkerhedselementer har de sikkerhedsopgraderede udgaver af sedlerne en ny overfladebehandling, der gør, at sedlerne kan føles lidt stivere og tungere.
De tidligere udgaver af sedlerne fra den nuværende seddelserie vil stadig være gyldige, og de skal derfor ikke byttes til nye. De tages i stedet ud af cirkulation, efterhånden som de i deres kredsløb i samfundet kommer ind forbi Nationalbanken (via kontanthåndteringsselskaberne).