De fleste banker i Danmark, herunder alle større banker og realkreditinstitutter, har konto i Nationalbanken, på samme måde som privatpersoner har konto i en privat bank. Nationalbanken fungerer således som bankernes bank for betalinger i danske kroner, hvor Kronos2 udgør bankernes netbank.
Betalinger i euro håndteres ikke via Kronos2, men derimod via det fælles europæiske system T2 (der tidligere hed Target2). Fra 2025 vil også betalinger i danske kroner blive håndteret via T2 – et projekt der kaldes TargetDKK.
Direkte eller indirekte deltagelse i Kronos2
Nogle banker vælger at deltage indirekte i Kronos2 i stedet for at have en konto i Nationalbanken. Det betyder, at de sender deres betalinger via en bank, som er direkte deltager.
Stort set alle danske penge- og realkreditinstitutter deltager direkte i Kronos2. Hertil kommer et antal filialer af udenlandske banker og få andre deltagere. I alt er der 73 direkte deltagere i Kronos2. I 2023 deltog ca. 2400 banker fra 140 forskellige lande indirekte.
Borgere og virksomheder har ikke direkte adgang til konti i Nationalbanken og kan derfor heller ikke deltage i Kronos2, hverken direkte eller indirekte.
Likviditetsstresstest af Kronos2
Nationalbanken foretager likviditetsstresstest for at undersøge, om betalingsafviklingen i Kronos2 er robust over for likviditetsproblemer hos deltagerne. Stresstesten giver viden om potentielle konsekvenser af nedbrud i betalingsafviklingen, aktørernes adfærd samt brug af systemet.
Nationalbankens likviditetsstresstest undersøges det, hvordan betalingsafviklingen i Kronos2 påvirkes i forskellige scenarier, hvis nogle deltagere ikke foretager de planlagte betalinger. Ikke-afsendte betalinger kan potentielt betyde likviditetsmangel hos de deltagere, der forventer at modtage betalingerne.
Fx kan et operationelt nedbrud hos én bank, der medfører, at banken ikke kan afsende betalinger, potentielt føre til at andre banker kommer til at mangle likviditet og dermed heller ikke kan gennemføre deres betalinger jf. illustration. Det kan i sidste ende medføre, at virksomheder og borgere ikke modtager betalinger rettidigt.
Likviditetsstresstesten scenarier simuleres på historiske data og sammenlignes med den faktiske betalingsafvikling for perioden. I 2024 var scenarierne bl.a., at det usikrede dag-til-dag pengemarked var utilgængeligt for deltagerne, og at en stor deltager (gennemført for hver af de fem største deltagere) var afskåret fra at sende betalinger én hel dag.
Resultater af seneste likviditetsstresstest
Likviditetsstresstesten fra 2024 viste, at betalingsafviklingen generelt fremstår robust. Stresstesten fandt dog enkelte dage med større effekter i de scenarier, hvor de største deltagere i systemet ikke kan afsende betalinger.
Stresstesten viste også, at de eksisterende nødprocedurer er effektive til at reducere negative likviditetseffekter af et operationelt nedbrud på 1-2 dage. Det er her forudsat, at de deltagere, der oplever nedbrud, har sikret sig, at de under nedbruddet har adgang til den nødvendige information til at udpege kritiske betalinger.
Dertil viste stresstesten, at det øger robustheden, at det kommende TARGET DKK-system har en indbygget kø-funktionalitet. Det betyder, at betalinger ikke bliver afvist af systemet ved manglende likviditet, men afvikles, når der atter er likviditet til rådighed.
Information til deltagere i Kronos2
Alle foliokontohavere i Nationalbanken skal deltage i Kronos2. Regler og bestemmelser for kontohaverne fremgår af kontobestemmelserne.
Systemets åbningstider
Kronos2 er åbent for betalinger på alle danske bankdage i tidsrummet kl. 7.00-16.45. Det nye pengepolitiske døgn åbner kl. 17.30, hvor det er muligt for deltagerne at gennemføre overførsler til afviklingskonti til brug for nattens afviklinger i detailbetalingsafviklingssystemerne og VP-afviklingen.
Priser
Ifølge Nationalbankens prispolitik for Kronos2 opkræves Nationalbankens eksterne omkostninger til drift mv. af Kronos2 hos deltagerne, mens Nationalbankens interne omkostninger afholdes af Nationalbanken.
Vejledninger og formularer
Vejledninger til Kronos2 findes på Nationalbankens ekstranet på Microsoft Teams.
Brugeradministration
Nationalbanken har valgt at centralisere brugeradministrationen i Kronos2, hvilket betyder, at Nationalbanken bl.a. vil stå for administration af alle brugere i systemet.
Nedenfor kan deltagere i Kronos2 finde links til dokumenter vedrørende brugeradministrationen.
SkabelonDokumentet er en skabelon til indsamling af brugerinformation og bankopsætning i PROD. Download skabelonen. |
Bankopsætning Kronos2Dokumentet, der beskriver 4-øjnes princippet og valgfrie SWIFT beskeder. Download dokumentet. |
Forklaring af brugerprofiler i Kronos2Dokumentet er en overordnet beskrivelse af de forskellige brugerrettigheder, en Kronos2 bruger vil få, når man er tildelt bestemte brugerprofiler. Download dokumentet. |
Matrix – Kronos2 user profile descriptionsDokumentet beskriver bBrugerprofiler i matrixform. Download dokumentet. |
Bemyndigelse til security officersDokumentet er en overordnet beskrivelse af processen for bemyndigelse af Security Officers. Download dokumentet. |
Anmodningsprocesser for Security OfficersDokumentet er en overordnet beskrivelse af anmodningprocessen for Security Officers. Download dokumentet. |
Bemyndigelse til security officer til udpegning af brugere i Kronos2 og tildeling af brugerprofiler mv. |
Ændringer til eksisterende Kronos2 bruger |
Sletning af eksisterende Kronos2 bruger |
Tilmelding/ændring på bankopsætning i Kronos2 - 4-øjnes princip og valgfrie SWIFT beskeder |
Opret Kronos2 bruger |
Ændring af security officers kontaktoplysninger |
Tilbagekaldelse af bemyndigelse til security officer til udpegning af brugere i Kronos2 og tildeling af brugerprofiler |
Forklaring af T2S brugerprofiler i Kronos2 |
T2S bankopsætning i Kronos2 - 4-øjneprincip og valgfri SWIFT besked |