De fleste banker i Danmark, herunder alle større banker og realkreditinstitutter, har konto i Nationalbanken, på samme måde som privatpersoner har konto i en privat bank. Nationalbanken fungerer således som bankernes bank for betalinger i danske kroner, hvor man kan sige, at TARGET DKK udgør bankernes netbank.
Deltagelse i TARGET DKK
I TARGET Services er der tre måder at deltage på. Man kan deltage direkte og have fuld adgang til systemet. Man kan være det, der kaldes co-managee, hvor man, i stedet for at have direkte adgang til
systemerne, deltager via en anden bank, som er direkte deltager. Det betyder, at co-managee uddelegerer sine betalinger til deres comanager, men stadig har en foliokonto i Nationalbanken
Slutteligt kan man være indirekte deltager gennem en direkte deltager. Hvis man er indirekte deltager, har man ikke en konto i Nationalbanken.
Borgere og virksomheder har ikke direkte adgang til konti i Nationalbanken og kan derfor heller ikke deltage i TARGET DKK, hverken direkte eller indirekte.
Antallet af gennemsnitlige transaktioner pr. bankdag i Nationalbankens RTGS system har været støt stigende de sidste år.
Målt i værdi udgør kundebetalinger en stigende del af de gennemsnitlige interbankbetalinger, der foretages i Nationalbankens RTGS system.
Banker kan deltage direkte eller indirekte i TARGET DKK. Borgere og virksomheder kan ikke deltage.
Information til deltagere i TARGET DKK
Alle foliokontohavere i Nationalbanken skal deltage i TARGET DKK. Regler og bestemmelser for kontohaverne fremgår af kontobestemmelserne.
Systemets åbningstider
TARGET DKK er åbent for betalinger på alle danske bankdage i tidsrummet kl. 7.00-17.00. Det nye pengepolitiske døgn åbner kl. 19.30, hvor det er muligt for deltagerne at gennemføre likviditetsoverførsler.
Priser
Ifølge Nationalbankens prispolitik for TARGET DKK opkræves Nationalbankens eksterne omkostninger til drift mv. af TARGET DKK hos deltagerne, mens Nationalbankens interne omkostninger afholdes af Nationalbanken.
Vejledninger og formularer
Vejledninger til TARGET DKK findes på Nationalbankens ekstranet på Microsoft Teams.
Brugeradministration
Nationalbankens administration af brugere i TARGET DKK er delvist centraliseret. Det vil sige, at oprettelsen af Administratorbrugere går gennem Nationalbankens brugeradministration, men det er bankernes eget ansvar at administrere daglige brugere.