Statistiknyheder sætter fokus på de nyeste tal og tendenser i Nationalbankens statistikker. Statistiknyheder henvender sig til dig, der vil have hurtig indsigt i aktuelle finansielle data.

Bank- og realkredit
Statistikperiode: august 2023

Hver fjerde låntager mangler stadig at få ny variabel realkreditrente

Godt halvdelen af boligejernes realkreditlån med variabel rente er blevet rentetilpasset en eller flere gange, siden realkreditrenterne begyndte at stige i 2022. Ved udgangen af august 2023 havde hver fjerde boligejer med realkreditgæld dog stadig et lån med en variabel rente, som var fastsat for mere end et år siden, svarende til realkreditgæld for 464 mia. kr. Dermed har boligejere med variabelt forrentede lån, som ikke er påvirket af det seneste års rentestigninger, aktuelt en gennemsnitsrente på 0,34 pct. ekskl. bidrag. Til sammenligning var gennemsnitsrenten 3,9 pct. ekskl. bidrag på de nye lån med variabel rente, som blev udbetalt i august 2023. Mange boligejere kan derfor få en betydelig rentestigning over de kommende år, når deres lån skal rentetilpasses.



En stor del af boligejernes realkreditgæld har en variabel rente, som er fastsat for mere end et år siden

Anm.:

Udestående nominel realkreditgæld hos danske husholdninger med sikkerhed i ejerboliger og fritidshuse. Opsplitningen mellem variabel rente tilpasset indenfor et år/for mere end et år siden er baseret på data fra kreditregisteret.
Summen af den totale restgæld 1.771 mia. kr. er fra tabellen DNRUDDK i statistikbanken, Nominel værdi, ultimo balance, 1400: Husholdninger, Fast og variabel rente, afdrag i alt, alle valuta, ejendomskategori Ejerbolig og fritidshuse.

Det er især F3- og F5-lån, som mangler at få ny rente

Boligejernes samlede realkreditlån udgør 1.771 mia. kr. i nominel værdi ved udgangen af august 2023. Af de 1.771 mia. kr. har 944 mia. kr. variabel rente, hvoraf gæld for 464 mia. kr. altså ikke har fået justeret renten det seneste år. Det er især F3- og F5-lån, som dermed har en rente, der er betydeligt lavere end det aktuelle renteniveau for nye F3- og F5-lån. De lavtforrentede F3- og F5-lån skal senest inden udgangen af 2027 have en ny rente, som afspejler det gældende renteniveau.

Rentetilpasning af lånene med variabel rente, som ikke har fået ny rente indenfor det seneste år, er forholdsvis jævnt fordelt hen over de kommende år med gæld for ca. 110 til 125 mia. kr. hvert år.

I en periode op til den nye rentetilpasning kan boligejerne på de fleste lån tage stilling til, om de vil fortsætte med samme rentebindingsperiode, eller om de vil skifte til en kortere eller en længere rentebindingsperiode.

Flere boligejere kan have udsigt til udløb af afdragsfrihed

Flere boligejere med variabelt forrentet lån har ikke bare udsigt til mulige rentestigninger, men også til at skulle afdrage på deres gæld, fordi den afdragsfrie periode udløber de kommende år. Dog kan kreditmæssige stramninger det seneste år - bl.a. højere krav til kundernes rådighedsbeløb – gøre det sværere for nogle boligejere at få forlænget den afdragsfrie periode.