Falske og mistænkelige sedler - hvad skal du gøre?

Mange pengeinstitutter anvender røg- og blækpatroner, som udløses ved et røveri og misfarver pengesedlerne. Er du i tvivl, om en seddel er ægte eller er blevet farvet ved et røveri, så kontakt dit pengeinstitut.


Kriminalitet må ikke kunne betale sig, og det skal være svært at bruge udbyttet fra et røveri. Derfor kan der være placeret farvepatroner blandt pengesedlerne i et pengeinstitut eller en pengetransport. Farvepatronerne udløses ved et røveri og misfarver sedlerne, hvilket gør dem sværere at bruge.

Sedler, som ser mærkelige ud, fx farvede, brændte eller rensede sedler, kan stamme fra et røveri. Det er ikke ærlige penge, og dem skal du ikke tage imod.

Falskmøntneri er (heldigvis) begrænset

Mængden af forfalskede danske sedler er meget begrænset. Er du i tvivl, om en seddel er falsk, kan du kigge efter de avancerede sikkerhedselementer, danske pengesedler er udstyret med, og som gør det vanskeligt at forfalske eller kopiere sedler. Hologram, vandmærke og følelsen af papiret kan være en hjælp til at afgøre, om en seddel er ægte eller falsk.

Tag kun imod ærlige penge

  • Tag ikke imod farvede, brændte, rensede eller andre mistænkeligt udseende sedler.
  • Henvis indehaverne af disse sedler til deres pengeinstitut.
  • Er du uforvarende kommet til at tage imod en mistænkelig seddel, så henvend dig til dit eget eller din arbejdsplads' pengeinstitut.
  • Ved grov uagtsomhed, hvor du burde have opdaget, at sedlen er farvet, brændt eller renset, er beløbet tabt.

Er du uforvarende kommet i besiddelse af en seddel, der føles eller ser mistænkelig ud, skal du kontakte dit pengeinstitut, hvor du kan aflevere sedlen. Dit pengeinstitut vil tage den videre dialog med Nationalbanken.

Kontakt dit eget pengeinstitut

Hvis du kommer til at tage imod en farvet eller mistænkeligt udseende seddel, skal du aflevere sedlen i dit pengeinstitut. Har du modtaget sedlen i forbindelse med dit arbejde, skal du henvende dig til din arbejdsplads’ pengeinstitut. Her skal du forklare, hvordan du er kommet i besiddelse af sedlen, og pengeinstituttet sender derefter sedlen og forklaringen til Nationalbanken. Pengeinstituttet kan også anmelde sagen til politiet, hvis det kan bidrage til opklaring af en forbrydelse.

Er du uforvarende kommet til at tage imod en mistænkeligt udseende seddel, ombytter Nationalbanken sedlen. Men ved grov uagtsomhed, hvor du burde have opdaget, at sedlen er misfarvet, brændt eller renset, bliver sedlen inddraget, og beløbet er tabt.