Mængden af forfalskede danske sedler er meget begrænset. I forhold til det samlede antal sedler i omløb på 181,6 mio. stk. udgør registrerede forfalskede sedler ca. 8,7 stk. pr. million sedler i omløb, hvilket er et lavt niveau i international sammenhæng.
Større mængder af møntforfalskninger forekommer sjældent. Ligesom med pengesedlerne er antallet af falske mønter set i international sammenhæng meget beskedent.
Antallet af registrerede falske sedler steg fra 1.452 stk. i 2022 til 2.163 stk. i 2023. Af de registrerede sedler blev 1.547 stk. fundet i omløb. Der er primært blevet registreret falske 1000-kronesedler.
De avancerede sikkerhedselementer i de danske pengesedler gør dem svære at forfalske. Strafferammen er på
12 års fængsel,
hvilket er en af straffelovens højeste strafferammer.
Spot en falsk seddel
Er du i tvivl om, hvorvidt en seddel er falsk, kan du kigge efter de avancerede sikkerhedselementer, danske pengesedler er udstyret med, og som gør det vanskeligt at forfalske eller kopiere sedler. Hologram, vandmærke og følelsen af papiret kan være en hjælp til at afgøre, om en seddel er ægte eller falsk.
Strafferammen for falskmøntneri
Falskmøntneri eller forsøg på samme kan straffes efter straffelovens §§ 166-168. Strafferammen er på 12 års fængsel, hvilket er en af straffelovens højeste strafferammer.
Domstolene idømmer typisk ubetinget fængsel – både for at fremstille og udgive falske penge og for at medvirke hertil. De længste straffe har i de senere år været på op til ca. to års fængsel, og selv fremstilling og udgivelse af nogle få sedler har medført ubetinget fængselsstraf. For medskyldige, eller hvor der har været formildende omstændigheder, er der blevet idømt bøde eller betinget fængsel, eller sagen er endt med et tiltalefrafald. Dommene afhænger af de konkrete sager.
Straffelovens bestemmelser gælder også for forfalskninger af udenlandske sedler og mønter.
Foto: Simon Skipper/Gonzales Photo/Ritzau Scanpix