Hvad er et stabilt finansielt system?

Det er afgørende for dansk økonomi, at finanssektoren er robust nok til at klare sig igennem kriser. En af Nationalbankens vigtigste opgaver er at bidrage til at sikre stabiliteten i det finansielle system. Det gør vi ved at holde øje med trusler mod den finansielle stabilitet, så det er muligt at gribe tidligt ind og forhindre, at problemer bliver systemiske.


Hvad er finansiel stabilitet?

Finansiel stabilitet betyder, at finanssektoren er robust nok til at modstå økonomiske eller finansielle kriser, så sektoren ikke kommer i problemer. Selv under en krise skal den finansielle sektor være robust nok til, at kunder fortsat kan foretage og modtage betalinger og kan låne penge til sunde og kreditværdige projekter.

Hvorfor er det vigtigt at sikre finansiel stabilitet? 

Bankkriser kan påvirke hele samfundet. Hvis en bank får meget store tab, fordi nogle af bankens kunder ikke kan betale deres lån tilbage, kan banken blive mere tilbageholdende eller helt stoppe med at yde nye lån. Sker det for mange banker på samme tid, kan det i værste fald blive svært for borgere og virksomheder at få et lån – også selvom de måtte have en sund økonomi. 

Hvis borgere og virksomheder ikke kan få et lån, kan de ikke gennemføre fx huskøb eller investeringer. Hvis mange gerne vil låne penge, men ikke kan få lov, vil det typisk føre til et fald i forbrug og investeringer. Det kan have store omkostninger for samfundet. 

Der er banker, der er så store og komplekse, at det kan have konsekvenser for hele den finansielle sektor og samfundsøkonomien, hvis de kommer i problemer. Disse banker kaldes systemisk vigtige finansielle institutioner – eller SIFI’er. I Danmark er det Finanstilsynet, der udpeger SIFI’er. SIFI’er overvåges tæt, og der stilles særlige krav til dem. 

En forudsætning for stabilitet i den finansielle sektor er, at kreditinstitutterne hver især er robuste, herunder at de har tilstrækkelige kapital- og likviditetsreserver, som der kan trækkes på i svære tider. Selvom den enkelte bank fremstår robust, kan der stadig være risici i det finansielle system som helhed, som kan lede til en finansiel krise. Finansielle kriser er nemlig ofte resultatet af en opbygning af ubalancer over lang tid i samspillet mellem den finansielle sektor, virksomheder, husholdninger og investorer. 

Hvordan fremmer Nationalbanken finansiel stabilitet? 

Nationalbanken overvåger det finansielle system for at identificere problemer, så det er muligt at gribe ind på et tidligt tidspunkt. 

I sit arbejde med finansiel stabilitet har Nationalbanken fokus på det finansielle system som helhed og på de største banker, der betegnes som systemisk vigtige. Det er ikke Nationalbankens opgave at holde øje med, at de enkelte banker opfylder kravene i den finansielle regulering. I Danmark tager Finanstilsynet sig af denne opgave. 

Nationalbanken vurderer bl.a., om tendenser på de finansielle markeder, i kreditgivningen, indtjeningen eller institutternes kapital- eller likviditetssituation kan føre til sårbarheder i det finansielle system. Det sker bl.a. i den halvårlige analyse af finansiel stabilitet, hvor Nationalbanken vurderer den finansielle stabilitet i Danmark. Nationalbanken tilkendegiver også sine holdninger via høringssvar og taler.

Værktøjer til at begrænse systemiske risici og reducere risikoen for, at nye finansielle kriser opstår, kaldes makroprudentielle tiltag. I Danmark kan Det Systemiske Risikoråd komme med anbefalinger om konkrete makroprudentielle tiltag, der skal begrænse risikoen for nye finansielle kriser. Nationalbanken er sekretariat for Det Systemiske Risikoråd. 

Nationalbanken fremmer også finansiel stabilitet ved at arbejde tæt sammen med myndigheder og finanssektoren. Hvis den finansielle stabilitet er under pres, er målet at begrænse de negative konsekvenser mest muligt, uden at det får omkostninger for samfundet. Det er derfor vigtigt, at både relevante myndigheder og institutterne selv er forberedt på at håndtere en krise. 

Da dansk økonomi og den finansielle sektor er forbundet på kryds og tværs med andre lande, er internationalt samarbejde væsentligt. Nationalbanken deltager i internationale fora, som har til formål at fremme finansiel stabilitet.